Pellentesque mollis nec orci id tincidunt. Sed mollis risus eu nisi aliquet, sit amet fermentum justo dapibus.

© 2019 Airi All rights reserved

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τοξοπλάσμωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τοξοπλάσμωση

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Τοξοπλάσμωση είναι μια νόσος που μοιάζει με γρίπη που προκαλείται από ένα μονοκύτταρο παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη μόλυνση.

Τοξοπλάσμωση συχνά προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που επιλύονται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η εγκεφαλίτιδα και τα αναπτυξιακά προβλήματα.

Έγκυες γυναίκες και άτομα με συμβιβασμένα ανοσοποιητικά συστήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών στην υγεία με τοξοπλάσμωση.

Η κατάσταση έπληξε τα νέα τα τελευταία χρόνια μετά την τιμή του Daraprim, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λοίμωξης, αυξήθηκε από $ 13,50 σε $ 750 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τοξοπλάσμωση θεωρείται ότι αποτελεί κύρια αιτία θανάτου από την τροφική ασθένεια στις ΗΠΑ

γρήγορα γεγονότα για την τοξοπλάσμωση

Εδώ είναι μερικά βασικά σημεία για την τοξοπλάσμωση. Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες υποστήριξης μπορούν να βρεθούν στο κύριο άρθρο.

  • Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορούν να φέρουν λοίμωξη τοξοπλάσμριο.
  • Οι άνθρωποι με τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης περιλαμβάνουν γυναίκες που είναι έγκυες και άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ενώ τα περισσότερα άτομα που επηρεάζονται από τοξοπλάσμωση δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ορισμένα μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και σοβαρές επιπλοκές.
  • Εάν ένα παιδί έχει συγγενή τοξοπλάσμωση, μπορεί να αναπτύξει ως αποτέλεσμα την απώλεια ακοής, τις ψυχικές αναπηρίες και την τύφλωση.

Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται για κάθε άτομο με τοξοπλάσμωση. Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά εμποδίζει τον T. gondii να επηρεάσει το σώμα.

Ενώ τα περισσότερα προσβεβλημένα άτομα δεν είναι συμπτωματικά, ορισμένα μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ειδικά οι άνθρωποι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το κανονικό. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • πόνους του σώματος
  • Οι διογκωμένοι λεμφαδένες

συμπτώματα συχνά διαρκούν για ένα μήνα ή περισσότερο.

Τα άτομα με HIV ή AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και οι αποδέκτες των μεταμοσχεύσεων οργάνων έχουν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και το παράσιτο που προκαλεί την τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει την επανενεργοποίηση μιας προηγούμενης μόλυνσης. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως: >

  • Οι λοιμώξεις των πνευμόνων
  • Ένα άτομο με τοξοπλάσμωση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει οπτικά προβλήματα, καθώς το παράσιτο μπορεί να μολύνει το μάτι. Αυτό είναι γνωστό ως οφθαλμική τοξοπλάσμωση και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε με την κατάσταση.

    Η οφθαλμική τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα στο μάτι:

  • Πόνος, ειδικά όταν εκτίθεται σε φωτεινό φως
  • Διάρχεται
  • Εάν μια γυναίκα μολυνθεί με T. gondii κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο Περνώντας τη λοίμωξη στο νεογέννητο βρέφος της. Αρχικά σε μια εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του εμβρύου, αλλά τα βρέφη που γεννιούνται με το παράσιτο συνήθως βιώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα: Η διεύρυνση του ήπατος

  • Σοβαρές μολύνσεις των ματιών
  • Τα μωρά δεν δείχνουν συμπτώματα κατά τη γέννηση. Πολλοί συνεχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα τοξοπλάσμωση, ωστόσο, όπως η απώλεια ακοής, τα θέματα ψυχικής ανάπτυξης ή οι λοιμώξεις των ματιών.

    Επιπλοκές

    Ανάπτυξη επιπλοκών της λοίμωξης από τοξοπλάσμωση εξαρτάται από την κατάσταση της ηλικίας και της υγείας.

    Υγιή άτομα: Τα άτομα με πλήρως λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα δεν αντιμετωπίζουν συνήθως μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία. Κάποιοι μπορεί να βιώσουν τις μολύνσεις των ματιών, ωστόσο, και αυτές μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

    Ανοσοκατασταλμένα άτομα: άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πιο συχνά αντιμετωπίζουν επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλίτιδα. Η εγκεφαλίτιδα είναι μια φλεγμονή της μεμβράνης γύρω από τον εγκέφαλο και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

    νεαρά παιδιά: Εάν ένα παιδί συνάψει την τοξοπλάσμωση στη μήτρα, μπορούν να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως η απώλεια ακοής, οι ψυχικές αναπηρίες και η τύφλωση. Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί επίσης να προκύψει από τη μόλυνση T. gondii.

    Ένα άτομο μπορεί να συρρικνωθεί το παράσιτο T. gondii με τους ακόλουθους τρόπους:

    • Στίχου, ή πλακέτες κοπής
    • από του στόματος έκθεση σε μολυσμένα κόπρανα γάτας, μέσω του καθαρισμού ενός κιβωτίου απορριμμάτων, της κηπουρικής, της επαφής με το δέρμα ή της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν εκτεθεί σε μολυσμένα κόπρανα γάτας
    • Μητέρα στο παιδί στη μήτρα
    • Τρώτε άπλυτα φρούτα και λαχανικά
    • Πόσιμο μολυσμένο νερό
    • Σε σπάνιες συνθήκες, η λήψη μολυσμένης μετάγγισης οργάνων ή αίματος

    Η καλή υγιεινή και η ασφαλής παρασκευή τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της μετάδοσης του T. gondii.

    θεραπεία

    Τοξοπλάσμωση δεν απαιτεί πάντοτε θεραπεία, ειδικά σε υγιή άτομα.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως με έγκυες γυναίκες ή εκείνες που ανοσοκατασταλμένες, μπορούν να συνιστώνται φάρμακα για τη μείωση της σοβαρότητας της λοίμωξης από την τοξοπλάσμωση.

    Υγιή άτομα με συμπτώματα: Ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με φάρμακα όπως η πυριμεθαμίνη (Daraprim) και η σουλφαδιαζίνη. Ωστόσο, τα συμπτώματα θα εκκαθαριστούν συχνά χωρίς την ανάγκη θεραπείας.

    Η τιμή του Daraprim έχει πρόσφατα περάσει στα ύψη και οι ασφαλιστές μπορούν να καλύψουν μόνο ένα συμφωνημένο ποσό της ζητούμενης τιμής. Εάν έχετε μόνο ένα περιορισμένο όφελος για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει πόσο θα καλυφθεί. Μιλήστε στον ασφαλιστή σας πριν από τη θεραπεία εάν σκέφτεστε να πάρετε το Daraprim.

    Μπορεί επίσης να συνιστάται να λαμβάνετε φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς η πυριμεθαμίνη μπορεί να διακόψει την απορρόφηση του μεταλλικού φολικού. Οι παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν την καταστολή της δραστηριότητας και της τοξικότητας του μυελού των οστών στο ήπαρ.

    Εάν θέλετε να αγοράσετε συμπληρώματα φολικού οξέος, τότε υπάρχει μια εξαιρετική επιλογή online με χιλιάδες κριτικές πελατών.

    άτομα με HIV ή AIDS: Η θεραπεία για όσους ζουν με HIV ή AIDS περιλαμβάνει τη λήψη πυριμηταμίνης παράλληλα με τη σουλφαδιαζίνη ή την κλινδαμυκίνη (cleocin). Ωστόσο, η κλινδαμυκίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια. Η θεραπεία μπορεί να είναι δια βίου σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Έγκυες γυναίκες και βρέφη: Η αντιβιοτική σπιραμυκίνη μπορεί να συνιστάται εάν είστε έγκυος και έχετε τοξοπλάσμωση χωρίς να το περάσετε στο έμβρυο. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία είναι επί του παρόντος πειραματική στις ΗΠΑ

    Εάν μια γυναίκα μεταδίδει τοξοπλάσμωση στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γιατροί συνήθως συνιστούν θεραπεία με πυριμεθαμίνη και σουλφαδιαζίνη. Αυτό δεν εξαλείφει πλήρως τα κύτταρα Τ. Gondii, αλλά τους αναγκάζει να παραμείνουν αδρανείς σε ορισμένους ιστούς.

    Αυτή η θεραπεία προορίζεται για ακραίες περιπτώσεις μόλυνσης που εμφανίζονται μετά την εβδομάδα 16 της εγκυμοσύνης, λόγω της πιθανότητας σοβαρών παρενεργειών στη μητέρα και του εμβρύου. Μόλις γεννηθούν, τα βρέφη μπορούν να υποβληθούν σε αγωγή με σχήμα συμπεριλαμβανομένης της πυριμεθαμίνης, της σουλφαδιαζίνης και του φολικού οξέος.

    Παράγοντες κινδύνου

    T. Gondii είναι ένα κοινό παράσιτο και ο καθένας μπορεί να κινδυνεύει να το συμβάλει.

    Ωστόσο, εκείνοι που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να συμβάλλουν στην τοξοπλάσμωση και στην ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης περιλαμβάνουν γυναίκες που είναι έγκυες και εκείνοι που μπορεί να ανοσοκατασταλμένα.

    Περιλαμβάνει άτομα με AIDS, παραλήπτες μεταμόσχευσης οργάνων και άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

    Διάγνωση

    Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να παραγγελθούν για τη διάγνωση της τοξοπλάσματος και να προσδιοριστεί εάν έχει προκληθεί ή όχι από πρόσφατη μόλυνση.

    Οι έγκυες γυναίκες με μόλυνση T. gondii μπορεί να λάβουν πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αμνιοπαρακέντησης για τον έλεγχο του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες, όπως η παρουσία του παρασίτου και υπερηχογράφημα για περαιτέρω αξιολόγηση.

    άτομα με σοβαρή τοξοπλάσμωση που έχουν ως αποτέλεσμα εγκεφαλίτιδα μπορεί να απαιτούν μαγνητική τομογραφία ή βιοψία.

    Outlook

    Τοξοπλάσμωση έχει μια καλή προοπτική.

    Ενώ η τοξοπλάσμωση μπορεί να έχει μακροχρόνια και επιζήμια αποτελέσματα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή μη αναγνωρισμένη, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή και ακόμη και τα βρέφη με συγγενή τοξοπλάσμωση μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν η μόλυνση γίνει σοβαρή.

    Ωστόσο, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσουν τοξοπλάσμωση ως κατάσταση δια βίου.

    • Βιολογία/βιοχημεία
    • μολυσματικές ασθένειες/βακτήρια/ιοί
    • Κατευθυντήριες γραμμές και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

    Share on

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart

    No products in the cart.